U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.
De Hemerocallis wordt geleverd met afgesneden bladeren en afgekorte wortels. Wanneer de planten nog niet meteen op hun vaste plaats geplant kunnen worden, dan de planten opkuilen of in kistjes met vochtig zand opslaan en het zand vochtig houden. Hoe sneller de Hemerocallis geplant wordt, hoe minder de groei vertraagt.
Hemerocallis groeit in elke goed losgemaakte doorlatende grondsoort. Deze wordt ongeveer 8 cm diep geplant met een tussen ruimte van 45cm. Plant ze op een zonnige of half beschaduwde plaats in uw tuin.
Na een jaar of drie zal u echt kunnen genieten van een weelderige bloei van deze planten, waarna ze nog jaren kunnen blijven staan. Als de bloei vermindert kunt u ze delen of scheuren. De Hemerocallis kan het hele jaar door geplant worden, echter de beste periode is vanaf oktober tot april, buiten de vorst periodes om. Zorg steeds voor een zuivere aanplant, zonder onkruid en afgestorven bladeren. Dit voorkomt ziekten en ongedierte. Bij een zeer strenge vorst kunt u ze het eerste jaar met stro beschermen. De Hemerocallis is namelijk een winterharde plant.
We bemesten de daglelie in het voorjaar en na de bloei licht met bloed- of beendermeel of een samengestelde meststof (12N-10P-18K).
De hoeveelheid bemesting is het beste uit te drukken in de hoeveelheid element per are (100 m²). Later kan dan makkelijk de hoeveelheid uitgerekend worden van de meststof is die u wilt gebruiken. Het gebruik van organische mest heeft de voorkeur, omdat deze in één keer gestrooid kan worden vanwege de mindere uitspoeling.
De beste verhouding voor de Hemerocallis is:
1,5 kg zuiver Stikstof (N)
0,9 kg zuiver Fosfor (P)
2 kg zuiver Kali (K)
0,75 kg zuiver Magnesium (MgO)
Voor de groei hebben planten stikstof (N) nodig. Voor de wortelvorming is er fosfor (P) nodig. Fosfor komt voor in de vorm van fosfaat. Voor de rijke bloei zorgt Kalium (K). Voor de vorming van bladgroen en assimilatie helpt magnesium (MgO). De volgorde die er op de verpakking van de meststoffen staat is altijd hetzelfde. Als er bij een meststof b.v. op de verpakking staat 10-4-8-3, dan wordt hiermee bedoeld dat er 10% Stikstof, 4% Fosfaat, 8% Kali en 3% Magnesium in zit. Als er van deze meststof b.v. 10 kg per are wordt gestrooid, dan ligt er 1 kg Stikstof, 0,4 kg Fosfaat, 0,8 kg Kali en 0,3 kg Magnesium. De hoeveelheid stikstof bepaalt eigenlijk altijd de maximum hoeveelheid die er van een mengmeststof wordt gestrooid. Als er na het strooien van de mengmeststof nog tekorten ontstaan in de overige elementen, dan kunnen deze het beste worden toegevoegd met enkelvoudige meststoffen zoals:
Patentkali bevat 30% Kali en 10% Magnesium
Tripelsuperfosfaat bevat 38% Fosfaat
Kieseriet bevat 27% Magnesium
Als er de voorgaande jaren minder is toegevoegd als boven aangegeven, dan kan er sprake zijn van uitputting en moet er extra worden bemest om het tekort weer aan te vullen. Mengmeststoffen zijn er in allerlei verhoudingen. Het is verstandig om te kijken welke er het beste past bij de behoefte van uw grond en uw planten.
De Hemerocallis is een vaste plant die weinig last heeft van ziekten en plagen. Toch komen er de laatste jaren berichten uit Amerika en Australië over roest. Tot nu toe komt roest bij ons echter gelukkig nog niet tot weinig voor. U kunt het herkennen aan oranje gele puistjes onder en later op de bovenkant van het blad. Bruine vlekjes op de bladeren betekent niet dat ze roest hebben, het moeten echte puisten zijn. Roest betekent niet dat de plant dood gaat en dat u een nieuwe plant aan moet schaffen. U neemt de aangetaste bladeren weg en vernietigt deze. Niet op de compost hoop gooien.
Een plaag die steeds vaker voorkomt is de Hemerocallis galmug (contarinia quinuenotata). Dit zeer kleine insect legt eieren in de jonge bloemknoppen van de vroegbloeiende Hemerocallis. De larfjes eten de bloemknop van binnenuit op en er ontstaat een misvormde bloemknop. Verwijder de aangetaste bloemknop, niet de hele bloemstengel, dat is niet nodig. De andere bloemen worden nog mooi. Gooi de aangetaste bloemen niet op de composthoop, om verdere aantasting te voorkomen.
De laatste twee jaar doen wij proeven met Pireco een natuurlijke oplossing. De resultaten zijn elk jaar beter en u ziet dat we ze nu kunnen fotograveren. De druk verminderd elk jaar.