Zoek
Nederlands

Plantinformatie: Iris Germanica

Iris Germanica, Intermediar en Dwergiris vallen onder de baardirissen.

Kenmerken Iris Germanica

De Iris germanica is met name bekend als de baardiris. Dit heeft hij te danken aan de baard welke op zijn onderste bladeren, ook lippen genoemd(sepalen) (petalen). De baard is bedoelt om de hommels te lokken. De meeste mensen zijn vaak verbaasd dat uit het ooglijk saaie en simpele blad zulke grote en sierlijke bloemen kunnen komen. De Iris germanica is bekend als een zomer iris en kent zijn oorsprong uit het middellands zeegebied.

Iris germanica tekening

Naast de baard zijn er verschilllende andere kenmerken b.v. het wortelgestel. Dit wordt namelijk een "rhizoom" genoemd. Er zijn verschillende vormen van de rhizomen.De Iris germanica heeft grotere rhizomen, dan de iris sibirica of ensata

Rhizoom-iris germanicarhizoom iris sibirica-ensata

De Iris germanica bestaat uit verschillende hoogte deze worden in groepen opgedeeld. zie tekening

Bronvermelding tekeningen: Fritz Köhlein  Iris

Hier staan 6 groepen vermeld.

Wij hebben de germanica onder drie groepen verdeeld.

MDB en SDB samen als Iris pumila(dwergiris), hoogte tot 40 cm
IB en MTB samen als Iris intermediar,  hoogte van 40 tot 70cm
BB en TB samen als Iris germanica, hoogte vanaf 55 

BB   Betekend Borded Bearded, deze is van 55 to 70 cm hoog, lager dan de TB
TB   Betekend Tall Bearded, dus de hoge baardirissen  vanaf 70cm hoog tot wel 120-150

De Iris germanica is een plant welke meer verzorging nodig heeft dan de overige irissen, maar de als dank getoonde bloemenpracht is elke vertroeteling het waard.

Meer informatie over de verzorging kunt u vinden in onze teeltbeschrijvingen

Geschiedenis Iris Germanica

De Iris was volgens de verhalen de Boodschapper van de Godin Hera die de berichten via de regenboog van de hemel naar de aarde bracht en andersom. Deze naam doet de bloem eer aan, omdat deze in vele kleuren bloeit. De eerste Iris kwam al voor 700 jaar voor Chr. In het latere Perzische Rijk, wat nu Irak, Israël, Jordanië en Syrië zijn, ontstond een agrarische cultuur. In deze periode zouden de lokale Irissen al zijn verzameld.  Oud-Egyptische koningen bewonderde het exotische karakter van de Iris, er zijn namelijk tekeningen gevonden van de bloem in een aantal Egyptische paleizen. Rond 1479 voor Christus, had koning Thoetmoses III van Egypte het huidige Syrië veroverd. Hier groeiden de Irissen in grote weelde. Omdat hij een naast een krijgsman ook fervent tuinder was, zorgde Thoetmoses ervoor dat Irissen werden vereeuwigd in hiëroglieven in de tempel van Amon in Karnak. Ook introduceerde hij de Iris in de koninklijke tuinen van Egypte. In Griekenland op Kreta is een muurschildering te zien in het Paleis van Knossos. De muurschildering beeld een prins uit die door een veld van halfhoge Irissen loopt. De Griekse filosoof Theophrastus beschreef de Iris om zijn geur, die gebruikt werd in parfums. De geur zit in de wortel van de Iris, deze wordt vandaag de dag nog steeds in parfums verwerkt. De Indianen in Amerika maakten van de vezels uit de bladeren touwen. Deze maakten ze van de Iris tenax. In Europa maakte men touwen van de Iris spuria en Iris versicolor. In de twaalfde eeuw heeft Louis de zevende het in al zijn wapens laten zetten, omdat deze volgens hem geluk en voorspoed gaf. Dit kwam omdat hij met zijn leger in de val zat en bij de rivier de Lys moest oversteken. De rivier was te diep en hij zocht een plek om over te steken, plotseling zag hij aan de overkant een Iris pseudacorus(gele lis)staan, deze groeit in ondiepe plekken en daar is hij toen overgestoken.  De Franse lelie werd dit teken genoemd, nu ook nog veel gebruikt. Het teken is dus geen Lelie maar een Irisbloem. Ook de kunstenaars waren gepassioneerd van de Iris. Het eerste schilderij met een Iris Germanica is uit de 15e eeuw door Hugo van der Goes geschilderd. Later ook door Leonardo da Vinci en ook het beroemde schilderij van Vincent van Gogh. Tegenwoordig wordt de Iris nog steeds bewonderd door vele kunstenaars.

Toepassingen Iris Germanica

In de tuin

Met hun lange stelen, frivole bloemen en uitbundige kleuren stelen ze de show in iedere tuin. Als showdanseressen vlak voor een optreden. Zo staan de Irissen zachtjes te wiegen in de siertuin. In combinatie met Hosta, Pioenrozen, Papaver, Alliums, Geraniums, Clematis en Rozen vallen deze statige danseressen in fladderende jurkjes van kleurrijke zijde goed op. De geuren en de baard van de Iris trekken veel hommels en vlinders aan.

Snijbloem

Iris Germanica is door de lengte van de stelen mooi in hoge vazen. Deze wordt veel gebruikt door exclusieve bloemenwinkels. De nieuwere soorten hebben 8 tot 14 bloemen op een steel, daardoor blijven ze lang goed op de vaas. Wel is het aan te raden om de donkere bloemknoppen die na 3 dagen dicht gaan er op tijd af te halen. De gekleurde sappen die uit de bloem komen gaan namelijk bijna niet meer uit kleden of hout.

Parfumerie - Medisch

Van de rhizomen worden nog steeds veel verschillende producten gemaakt. Van medicijnen tot parfum. De rhizomen worden een aantal jaren gedroogd en tot poeder gemalen. Dit poeder wordt in de medische wereld gebruikt voor medicijnen tegen ziektes. In de wijnhandel dient het voor het kleuren van de wijn. De parfumerie gebruikt het irispoeder voor de geur van de Iris en zodat de parfum langer zijn geur behoudt. Bekende parfums van Irissen zijn Infusion D'Iris van Prada, Dior Homme van Christian Dior en Iris Nobile van Acqua di Parma. Prada heeft op onze kwekerij de parfum Infusion D'Iris geïntroduceerd. Ze hebben zelf een Iriscake uit Italië laten komen.

Kunst

Ook vandaag de dag wordt de Iris nog steeds als inspiratiebron gezien voor kunstobjecten. Margriet Smulders maakt kunst met bloemen en heeft op de kwekerij bloemen geplukt. In haar nieuwste boek heeft ze twee foto's met de naam Parfum Exotique en Lait Exotique opgenomen. Op deze twee foto's zijn delen van onze irissen gefotografeerd.

 Showtuin Schilderij Hugo der Goes vincent van gogh saponaria-tuin Landerijen Joosten prada iriscake Prada-parfum-ïnfusion d íris Magriet Smulders