Zoek
Nederlands

Plantinformatie: Hemerocallis

Hemerocallis (daglelie)

Kenmerken

De Hemerocallis wordt in onze volksmond ook wel daglelie genoemd. Deze vaste plant heeft geen bol of rhizoom zoals een gewone lelie, maar een zeer grof wortelgestel,en groeit in een vaste kluit. De bladeren komen uit de kroon en lijken op brede grasbladeren.

kenmerken hemerocallis

De Hemerocallis heeft drie verschillende type bladeren.


Namelijk:

Bladverliezend BVL(Dor(Dormant))
Gedeeltelijk bladhoudend(Sev(Semi evergreen))
Bladhoudend BHO (Evr.(Evergreen)).

Wij verdelen ze onder twee types BVL en BHO. In een strenge Nederlandse winter zullen de meeste bladhoudende soorten deels hun blad verliezen. De bladverliezende soorten zijn in de regel winterharder dan de bladhoudende. Wat niet wil zeggen dat een bladhoudende Hemerocallis onze winters niet kan overleven. De bladeren zijn tijdens de winter alleen niet zo mooi meer.

Vanuit de kroon ontwikkelen zich de stevige bloemstengels, die zelfs bij veel regen en wind blijven staan. Aan de top zijn de bloemstengels bijna altijd vertakt en dragen afhankelijk van de soort of de cultivar 15 tot meer dan 50 bloemen. De schitterende bloemen verschillen van kleur, vorm, tekening, randen en maten, van bloemen met een doorsnede van 3cm tot wel 30cm. De naam daglelie geeft al aan dat elke bloem slechts één dag bloeit, maar er zijn zoveel bloemen, dat je er wekenlang plezier van hebt. Er zijn vroegbloeiende soorten en laatbloeiende soorten met een heel scala er tussenin.

De beschrijvingen van de bloeiperiode zijn:
V=vroeg/ juni
M=midden/ juni/juli
L=laat/ juli/augustus
H=herbloeier/ september/oktober
Nog een belangrijk kenmerk, speciaal voor veredelaars is, dat er diploïde(Dip) Hemerocallis van 22 chromosomen zijn en tetraploïde (Tet) Hemerocallis deze hebben 44 chormosomen. Diploïde en tetraploïde kunnen niet altijd onderling gekruist worden. De bloemen van tetraploïde zouden beter tegen felle zon en zware regen bestand zijn omdat ze een zwaardere substantie hebben.

Meer informatie over de verzorging kunt u vinden in onze teeltbeschrijvingen

Geschiedenis

De naam Hemerocallis komt van de Griekse woorden hemera, wat 'dag', kallos wat 'schoonheid' betekend. Dus schoonheid voor één dag. Linnaeus heeft deze plant de naam Hemerocallis in de 18e eeuw gegeven en bij de Liliaceae (leliefamilie) ondergebracht, samen met de hosta's, vuurpijlen en aloë's en echte (bol)lelies. In de moderne classificering heeft de Hemerocallis een eigen familie, de Hemerocallidaceae. Daglelies worden al duizenden jaren gekweekt. Oorspronkelijk komt de plant uit Azië. Ze kwamen daar al voor sinds 550 jaar v.Chr. Vroeger werden ze als voedsel gekweekt en als medicijn. De Chinese naam voor Hemerocallis Fulva is 'hsuan-soa' wat betekend 'de struik die doet vergeten'. Deze naam verwijst naar de kalmerende eigenschappen. De jonge en gekookte scheuten werden vaak gegeven aan mensen in de rouw.

De daglelies kwamen naar Europa via de handelroutes. Waarschijnlijk eerst via Hongarije, Portugal en Italië. Samen met pioenen en seringen behoorden de daglelies tot de weinige sierplanten die de vroege kolonisten meenamen naar Amerika, Europa en in hun tuinen planten.

Toepassingen

In de tuin

De daglelie is een fantastische tuinplant en combineert goed met Hosta's, Astilbe, Geraniums, Lavendel, Clematis, Bolgewassen, Polemonium, Pioen(rozen), Japanse Irissen, Hibiscus, Saponaria, Erygium en Aconitums. Daarnaast zorgen verschillende soorten riet- en siergrassen voor hoogte verschillen in uw tuin. Miscanthus, Molinia in combinatie met een hoge Hemerocallis b.v "Autumn Minarette", "altissima" of een prachtige nieuwe Spider "Let Loose" geeft een mooie balans. Roodbladerige Sedum "Matrona", Persicaria microcephala, Angelica sylvestris "Purpurea" met oranjekleurige daglelie "Hot Wire", "Tuscawilla Tigress" of "Johny Come Lately". De rode cultivars b.v "Stafford" of "Galena Holiday" staan prachtig bij Crocosmia en gele zonnehoed. en wat denkt u van "Silent Sentry" met een paarse Astilbe. De vroegbloeiende daglelie "Campfire Embers" en blauwe riddersporen. Een meer tropische sfeer bereikt u door bamboe te planten. Spinachtige Hemerocallis, de zogenaamde 'spiders' staan goed in tropische tuinen. b.v. "Black Arrowhead", "Wild and Wonderfull" Daarbij kunt u Canna's, met donker gekleurd fors blad en met fel oranje gekleurde bloemen planten om eind augustus de kleuren van de daglelies over te nemen.

In potten

De kleine hemerocallis soorten b.v. "Cosmopolitan", "Pardon me", "Two to Tango" kunnen ook in potten worden geplant, wat leuk staat op uw terras. U moet ze dan wel elke week voldoende water geven. Tijdens de groeiperiode kunt u 1 keer per maand plantenvoeding geven. Ze kunnen zelfs in de winter buiten blijven staan.

Snijbloem

Een Hemerocalllis is ook zeer geschikt als snijbloem. Wel moet u elke dag de verwelkte bloemen er even uithalen. Dan heeft u er zeker 14 dagen plezier van. Waarschijnlijk zijn ze daarom niet in de winkel te koop.

Om te eten

De hemerocallis is ook eetbaar, alle enkelbloemige zijn te eten. De dubbelbloemige zijn niet eetbaar. Alle delen van de enkelbloemige daglelie zijn eetbaar, maar zelf hebben we alleen de bloemen en bloemknoppen gegeten. De wortels smaken naar melige aardappelen. De jonge bladscheuten hebben we nog niet geproeft. De bloemen smaken als knapperige sla. Maar dan wat zoeter. Elk soort bloem heeft een eigen smaak, in het algemeen smaakt de oranje zoeter dan de rode soorten. Deze smaken wat peperiger. Wanneer u de bloemknoppen wilt gebruiken moet u deze wel enkele minuten blancheren. Enkele voorbeelden: De bloemen kunt u als garnering gebruiken. Maar u kunt ze ook vullen met ijs, slagroom en crème brûlée of met rijst en rivierkreeftjes. Gebruik uw fantasie. Ook hebben onze koks Yvonne Derks en Ronnie Bovee een lekker bloemenpesto gemaakt. recept is ook door groei en bloei en meerdere bladeren opgenomen in een artikel. De bloemknopen in soepen, bij witlof, heerlijk.