Iris en Hemerocallis kwekerij Joosten

JaarverloopOp deze pagina vindt u een overzicht van de activiteiten die gedurende het jaar op onze kwekerij plaatsvinden.


Frisse start
Het jaar start voor ons in maart. In deze periode beginnen we met voorbereidingen voor de verkoop. We maken alle potten schoon en verwijderen de dode bladeren. Ook wordt de verkoophoek ge-update, met nieuwe foto’s van de planten en nieuwe soorten!


Planten en onkruid wieden
We openen in april. We werken hard om de tuin dan helemaal schoon te hebben. Want vooral de tulpenroute door de Noordoost-Polder zorgt elk jaar voor veel belangstelling voor onze kwekerij. Daarnaast zijn we op het land druk aan het planten.


Open Dagen Irissen en beurzen
In mei begint de bloei van de Iris germanica. Om zoveel mogelijk mensen van deze bloemenpracht te laten genieten organiseren we elk jaar open dagen. Hier zijn veel voorbereidingen aan verbonden. Ook beginnen in mei de eerste beurzen waarop wij met een stand aanwezig zijn. Voor elke beurs zijn we altijd wel een paar dagen bezig met het uitzoeken van de planten en het inpakken van de auto.


Showtuin onkruid vrij houden
En van de belangrijkste aandachtspunten in juni is de showtuin. Het onkruid blijft groeien, en met een grote tuin is er altijd wat te doen. We lopen regelmatig de velden op het land na om onkruid te verwijderen en te controleren op soort-echtheid.


Open Dagen Hemerocallis en Diner
Ook in Juli zijn er open dagen. Ditmaal om de Hemerocallis bij het grote publiek onder de aandacht te brengen. In deze periode staat een weekend lang het eten van de Hemerocallis centraal. Tijdens een diner worden daglelies verwerkt in heerlijke gerechten.


Rooien, delen en opzetten
De eerste orders van de Irissen voor de groothandel maken we in augustus klaar. Dit houdt in dat de grotere partijen planten op het land machinaal gerooid worden en in de schuur verder verwerkt. Vanaf augustus zijn we ook druk met het verwerken van bestellingen van particulieren. Deze rooien we met de hand, want de kleinere partijen zijn over het hele land verspreid.


Irissen verwerken, beginnen met Hemerocallissen
In oktober, november en december worden alle Irissen gerooid. We zijn volop in de schuur bezig om alle planten te verwerken. In januari beginnen we in de schuur met het delen van de Hemerocallissen. In februari beginnen we met het oppotten van de planten voor het nieuwe seizoen.sneeuw-  showtuin Potten- schoonmaken schoonmaak-showtuin planten-irissen snippers-showtuin-1 iris-opendagen-2008-erf.jpg iris-tuin-allium.jpg roofvogelshow iris-germanica-veld showtuin-hemerocallis-pollen.jpg daglelies-diner showtuin-toren beeld-liggende-engel-showtuin tuinfoto daglelie rooien-irissen verwerken-schuur boerderij-joosten-sneeuw

Ruttensepad 7-2, 8318 PM Rutten.     Tel: 0031(0)527 262 485      E-mail: info@kwekerij-joosten.nl     Privacyverklaring